نمونه لایحه تغییر نام
دعوای مربوط به تغییر نام ، یکی از دعواهای رایج در دادگاه بوده که یک شخص به دلیل عدم تمایل به داشتن نامی که خانواده وی انتخاب کرده اند ، با انتخاب نام جدید برای خود، مبادرت به تقدیم دادخواست تغییر نام میکند. درصورتی که دادگاه دلایل خواهان را موجه بداند ، اداره ثبت احوال را ملزم به تغییر و ثبت نام جدید می کند ، و یا حتی ممکن است دادگاه با درخواست خواهان موافقت نکند
در ادامه ما در گروه وکلای عدالت جویان برتر یک نمونه لایحه ای از تغییر نام را ارائه کردیم تا شما عزیزان بتوانید از آن استفاده کنید.
بنام خدا
ریاست محترم شعبه ….دادگاه عمومی حقوقی شهرستان
سلام علیکم
احتراما به وکالت از خواهان پرونده به کلاسه………. مطروحه درآن شعبه محترم که وقت جلسه رسیدگی آن به تاریخ ……… ساعت …… تعیین شده است مطالب زیل را به استحضار آن مقام محترم میرساند :
۱_ ریاست محترم دادگاه ، موکل با وجود آنکه ازبدو تولد در بین تمام آشنایان و همسایگان و دوستان به نام ………. شهرت دارد لیکن در سند سجلی نام …………. برای ایشان انتخاب شده است ،بنابرین به دلیل وجود دونام متفاوت، ایشان دچار مشکلاتی بسیاری شده است.
۲_ همانطور که مستحضر هستید ، حسب مقررات ماده ۹۵۸ قانون مدنی هر انسان متمع از حقوق مدنی است و تقاضای تغییر نام نیز نوعی تمتع و بهره وری از حقوق مدنی است و موکل اهلیت اعمال این حق را دارا میباشد. لذا حق فرد است که نام مورد علاقه خود را داشته باشد و نمیتوان او را وادارا به داشتن نامی تا پایان حیات خود نمود که دیگران برای او برگزیده اند.
۳_ همانطور که مستحضر هستید ، مطابق اصل ۲۰ قانون اساسی «همه افراد ملت اعم از زن و مرد یکسان در حمایت قانون قراردارند ، و ازهمه حقوقی انسانی ، سیاسی ، اقتصادی ، اجتماعی ، و فرهنگی با رعایت موازین اسلام برخوردارند » که تغییر نام از جمله این حقوق است .
۳_ استشهادیه تقدیمی پیوست ، حاکی از ان است که موکل از بدو تولد با نام هومان شناخته شده است و به جهت اینکه گواهان در این جلسه حاضر شده اند ، خواهشمند است در صورت صلاحدید گواهی آنان استماع گردد.
۴_ با توجه به دلایل استنادی ، موکل با نام غیر سند سجل خود مورد خطاب قرار می گیرند وآن نام، در ذهن او و دیگران است و بسیار برای او دشوار است که با نام دیگری فراخوانده شود. و مضاف برآن نام انتخاب شده (…………….) از اسامی ممنوع نبوده و منصرف از تبصره ۱ ماده ۲۰ قانون ثبت احوال است .
۵_ اساسا مخاطب قرارگرفتن فرد با نامی که مطلوب وی نیست گاهی باعث ایجاد آثار روان پریشی در شخص گردیده که بنابر قاعده عسر وحرج ، مطلوب دیدگاه حقوق اسلام هم نخواهد بود و نام هر شخص جزو احوال شخصیه آن می باشد و این حق طبیعی هر فرد است که از نامی به دلخواه خود برخوردار باشد .
۵_ صرف داشتن نام منتسب به اشخاص قابل احترام در شرع و مذهب اسلام دلیلی برای اعتبار نبوده و چه بسا فقدان چنین اسامی هم دلیل برعدم اعتقاد فرد نخواهد بود و تاکید بر این امر که این قبیل اسامی غیر قابل تغییر می باشند چه بسا نتیجه معکوس داشته باشد و در پاره ای از موارد درمبانی اعتقادی شخص نیز تاثیر سوء گذارده که مطلوب قانون گذار و شرع انور اسلام نمی باشد.
ریاست محترم دادگاه ، نظر به اینکه داشتن دو نام برای موکل در حرفه و شغل و در اجتماع وهمچنین در سایر جنبه های شخصی زندگی موجب بروز مشکلاتی گردیده است و از طرفی نیز اشتهار ایشان به نام ………… میباشد که نامی اصیل فارسی وایرانی بوده و نام یکی از پهلوانان شاهنامه نیز می باشد، بنابرین جهت تسهیل روابط و رفع مشکلات شخصی و کاری موکل ، صدور حکم مبنی بر محکومیت خوانده به تغییر نام کوچک موکل از ……………… به …………….. در شناسنامه والزام خوانده به ثبت آن در سند سجلی ، به استناد مواد ۹۹۵ ،۹۹۷ ،۱۲۵۸، و ۹۵۸ قانون مدنی ، از محضر آن مقام محترم مورد استدعاست.
با تجدید احترام- عدالت جویان برتر